Brevete de inventie


Brevete de inventie

CE ESTE UN BREVET DE INVENTIE ?

 

Un brevet ii da proprietarului drepturi exclusive asupra unei inventii pentru o anumita perioada de timp care in Romania (si in majoritatea statelor) este de 20 ani. Acest drept exclusiv e obtinut in urma prezentarii in cel mai mic detaliu a inventiei catre public.

Diferitele tipuri de inventii ce pot fi brevetate includ:

§ Produse;

§ Instrumente;

§ Aparate;

§ Procese;

§ Produse rezultate din procese.

§ Metode;

DE CE SA INREGISTREZ UN BREVET DE INVENTIE?

 

Brevetele sunt folositoare pentru impiedicarea competitorilor de a beneficia de inventiile tale. Astfel iti poti forta competitorii sa conceapa ceva asemanator inventiei tale dar acest lucru ii va costa timp si bani. Te poate pune intr-o situatie avantajoasa cu alte companii care au brevete de care esti interesat. De aceea, poti, de exemplu, sa negociezi un schimb de licente. Clientii sunt adesea impresionati de tehnologii brevetate, deci brevetarea poate avea un rol decisiv in strategia de marketing. Brevetele sunt bune pentru a tinecompetitia la distanta.Multi competitori sunt mult mai atenti cu privire la brevete si de asemenea asupra consecintelor ce pot aparea in urma intrarii in conflict cu un brevet.

BREVETELE NATIONALE

Brevetele nationale sunt brevetele inregistrate in Romania, pe teritoriul Romaniei, la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci. Dreptul asupra brevetului e dobandit si protejat prin inregistrarea la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, in baza Legii 64/1991. Perioada de protectie a unui brevet este de 20 ani de la completarea documentatiei legata de inventie. Pentru brevetarea produselor medicale sau fitosanitare, se poate obtine in anumite circumstante, o protejare aditionala. Dupa expirarea perioadei de protectie, inventia va deveni proprietate publica. Pe toata perioada de valabilitate a brevetarii inventiei, detinatorul va plati anumite taxe pentru mentinerea brevetului. Neplata acestor taxe duce la pierderea dreptului rezultat din brevetare.

BREVETUL EUROPEAN DE INVENTIE

Un brevet european e acel brevet acordat de Oficiul European pentru Brevete, sub patronajul conventiei europene pentru brevet, al carui scop e de a realiza protejarea inventiilor in tarile membre, mai ieftin si mai sigur, creand o singura procedura pentru acordarea brevetului.

Tarile membre (din decembrie 2004) sunt : Anglia, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Lituania Danemarca, Elvetia, Estonia, Olanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Luxemburg, Cipru,Monaco, Polonia, Finlanda Portugalia, Albania, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Ungaria, Bosnia&Hertegovina, Croatia, Letonia, Serbia si Muntenegru, Macedonia.

Conventia europeana pentru brevete da voie unui aplicant sa inregistreze o singura data un brevet la Oficiul european pentru brevete, in engleza, indicand in care din tarile membre e necesara protejarea brevetului. Cererea de brevetare trece prin mai multe stagii de examinare, si inainte de a i se da acordul, este convertita in fiecare din tarile membre indicate in cerere, in brevete nationale. Astfel,dupa ce a fost admisa ca urmare a proceduriide acordare a cererii la Oficiul European de Brevete, aplicantul are 3 luni in care sa confirme lista tarilor membre in care brevetul se doreste a fi inregistrat.

Aceste tari vor trebui sa fie alese din lista celor care au fost mentionate anterior in cerere. In decursul acestor 3 luni, o traducere a brevetului e depusa la oficiul national in fiecare tara care a fost aleasa anterior si un reprezentat e ales in acea tara sa supravegheze procedura nationala in cadrul acelui stat.

Un brevet european are valabilitate de maxim 20 ani de la data inscrierii cererii.

Pentru consultanta, asistenta si reprezentare in dispute privind brevete de inventie, ne puteti scrie pe adresa jurimedoffice@gmail.com sau sa faceti o programare la numarul de telefon0723.575.737.