Noutati


  • Comments: 0
  • in Noutati
  • Visits: 1492
  • Last Modified: 02 August 2013 12:25

Cum poti sa-ti protejezi afacerea de concurenta neloiala ?

Partea I- Marca


Intr-o lume a business-ului dominata de oameni de afaceri care se inspira unii de la altii pentru a putea supravietui intr-o perioada de criza economica in contextul schimbarii polului puterii economice dinspre SUA si Europa catre Asia, este bine sa folositi colacul de salvare pus la dispozitia dumneavoastra de legislatia nationala, comunitara si internationala in domeniul proprietatii industriale si intelectuale.

In acest se sens pentru protectia juridica a afacerii dumneavoastra puteti sa va inregistrati la nivel national, comunitar sau international: o marca; un desen sau model industrial, precum si un brevet de inventie.


Marca este orice semn susceptibil de reprezentare grafica, cum ar fi: cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale si, in special, forma produsului sau a ambalajului sau, culori, combinatii de culori, holograme, semnale sonore, precum si orice combinatie a acestora, cu conditia ca aceste semne sa permita a distinge produsele sau serviciile unei intreprinderi de cele ale altor intreprinderi.

Prin intermediul marcii se asigura individualizarea produselor existente pe piata , iar producatorul este aparat de autoritatile statului in care se recunoaste marca de actele de concurenta neloiala ale tertilor .

In cazul in care este apreciata marca, aceasta poate deveni un mijloc de atragere a consumatorilor.
Dupa aria geografica de protectia juridica pe care o poate conferi , marca poate fi : nationala, comunitara sau internationala.


Marca nationala se inregistreaza la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci , prin procedura prevazuta de legea 84/1998 republicata 2010 privind marcile si indicatiile geografice si confera protectie juridica pe intreg teritoriul Romaniei pentru toate clasele de produse si servicii prevazute prin clasificarea internationala Nice sau Viena.

Marca comunitara se inregistreaza la OHIM (Office of Harmonization in the Internal Market), prin procedura prevazuta de Regulamentul (CE) nr 40/94 din 20 decembrie 1993 privind marca comunitară, cu modificarile ulterioare si confera protectie juridica pe intreg teritoriul Uniunii Europene, pentru clasele de produse si servicii prevazute prin clasificarea internationala Nice sau Viena.

Marca internationala se inregistreaza la Organizatia Mondiala in Proprietate Intelectuala (WIPO), cu sediul la Geneva, Elvetia, prin procedura prevazuta de Protocolul de la Madrid din 1989 privind inregistrarea internationala a marcilor si confera protectie juridica in 92 de tari de pe mapamond, (View), pentru clasele de produse si servicii prevazute prin clasificarea internationala Nice sau Viena.


Sursa: Legislatie nationala si internationala in domeniul marcilor

Autor: Consilier juridic mediator Turcu Silviu- Bogdan

Copyright 2013 Toate drepturile rezervate


Share
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

No Comments Yet...

Info! Sorry only registered and logged in users can post comments. Please sign in or register.